Ruimtevaarder vertelt

Verhalen, legendes en wetenswaardigheden over talent en passie. Soms met wetenschappelijke inslag, soms uit het leven gegrepen, maar altijd vanuit het hart.

Minder studierichtingen in het secundair onderwijs?

 

Deze week in het ochtendnieuws: “de Vlaamse regering start de gesprekken over hervorming van het secundair onderwijs terug op.” Die gesprekken waren voor de kerstvakantie vastgelopen op meningsverschillen tussen de verschillende politieke partijen. De regering wil naar minder studierichtingen en naar een duidelijkere finaliteit voor de overgebleven studierichtingen. Leiden minder studierichtingen tot minder kansen voor talentontwikkeling? Op het eerste zicht zou je volmondig met ‘ja, natuurlijk’ antwoorden, maar is dat wel zo?

Halt, wie ben ik?

Een school zoekt zesendertig buurtbewoners. “Willen jullie brieven schrijven met onze leerlingen? Een jaar lang? Een zevental brieven?” De leerlingen schrijven terug in groepjes van vijf. Zij proberen via de brieven te ontdekken wie hun buurtbewoner is. Leerlingen communiceren over wie ze zijn, wat ze graag doen, wat hun grootste wens is, hoe ze huiswerk ervaren, waar ze wonen, … De leerlingen vertellen dit niet alleen aan hun buurtbewoner, maar ook aan elkaar, want ze sturen altijd gezamenlijk een brief terug. De buurtbewoner antwoordt telkens vanuit zijn of haar perspectief.